Zajednica sportskih udruga grada Opatije.  Osnovana s ciljem razvitka i promicanja sporta.  Više O NAMA

Počinje Tjedan sportskog usavršavanja PGŽ 2021.

Tjedan sportskog usavršavanja PGŽ petu godinu zaredom u četiri dana predavanja educirati će sportski, stručni kadar te širu javnost o raznovrsnim temama sportske problematike.
Ovogodišnje teme bazirat će se na edukaciju i informiranje kineziologa, odgajatelja, provoditelja sportske rekreacije te svih ostalih koji rade s djecom i mladima. Teme će biti raznovrsne: psihologija (motivacija djece i povratak u sport nakon i u vrijeme COVID 19), provođenje sportskog programa u predškolskim ustanovama, bazična kondicijska priprema djece i mladih te metodika kondicijske pripreme, prevencija ozljeda kod mladih sportaša.


PROGRAM 2021.
Ponedjeljak, 4.10.2021. u 17 sati
Radionica: Kako potaknuti djecu i mlade na bavljenje sportom i povratak na sportske aktivnosti.
Pandemija koja obilježava naše živote u posljednjih godinu i pol dana dovela je u pitanje odvijanje mnogih sportskih aktivnosti. Naglasila je problem odljeva djece iz sporta, koji je ionako bio vrlo velik. Kako treneri svojim odnosom prema djeci mogu potaknuti njihov interes za sport i smanjiti odljev djece iz sporta, pokušat ćemo uz vašu pomoć odgovoriti na ovoj radionici.
Predavač: dipl.psih.prof. Petar Nikolić
Utorak, 5.10.2021. u 17 sati
Predavanje: „Igrom do sporta“ – program kinezioloških aktivnosti za djecu predškolske dobi integriran u redoviti odgojno-obrazovni rad vrtića
Ishodi: sudionici će osvijestiti važnost svakodnevnih strukturiranih tjelesnih aktivnosti s djecom predškolske dobi, upoznati bitne sastavnice integriranog sportskog programa DV More te značaj poticanja cjelovitog razvoja djeteta, timske suradnje i permanentnog stručnog usavršavanja.
Predavač: Željana Marić, mag.cin.
Utorak, 5.10.2021. u 18.15 sati
Predavanje: Značaj dijagnostike u funkciji unapređenja nastave tjelesne i zdravstvene kulture i sporta
Već sam naslov upućuje dobrodošle slušatelje na četiri ključna pojma koja će se na ovom predavanju razmatrati. To su: dijagnostika, unapređenje, nastava TZK i sportskih aktivnosti. Unutar iskazanog, a vama će se prvenstveno prezentirati informacije o povećanju povezanosti između nastave TZK i sporta. Da bi se takva povezanost ostvarila zaista postoji mnogo opcija, ali ovo predavanje će se temeljiti na razmatranju dijagnostike stanja djece i mladih s ciljem unapređenja navedenih tijelovježbenih aktivnosti. Konkretno, dijagnostika će biti prezentirana sa stajališta predviđanja mnogih morfoloških, motoričkih, funkcionalnih i mentalnih promjena, ali i drugih načina utvrđivanja bioloških stanja kod djece i mladih. Jesu li ta biološka stanja djece i mladih prisutna kako u nastavi tako i u svim sportskim aktivnostima? Očito da jesu, a kako su prisutna prezentirat će se barem djelomično na predavanju!
Predavač: prof. dr. sc. Boris Neljak
Srijeda, 6.10.2021. u 17 sati
Predavanje: Prevencija ozljeda kod djece „sportaša“
Tema bi bila šireg spektra a cilje je za shvaćanje problematiku. Da djeca nisu “profesionalni sportaši” te koji rizik nosi “pretjerivanje” za njihov razvoj i lokomotorni sustav. Bilo bi općenito o ozljedama kod djece i koje su najčešće ozljede te kako ih prevenirat. Kako pravilnije i bolje raditi sa djecom. Naglasak bi se stavio na određene dijagnoze koje su “česte” kod djece kao Osgood Schlatter i ozljede hamstringsa.
Predavač: Aleksandar Miketa, viši fizikalni terapeut i Efficient Training Method instruktor
Srijeda, 6.10.2021. u 18.15. sati
Predavanje: Faktorska struktura tjelesne snage kod dječaka i djevojčica
Postoje li razlike u snazi djevojčica i dječaka? Koje su nove baterije testova snage koja je primjerena uzrastu, a na osnovi koje se mogu izvoditi praćenje i vrednovanje različitih programa rada koji su zasnovani na redovitom tjelesnom vježbanju u predškolskim ustanovama te posebnim sportskim programima? Cilj istraživanja bio je utvrditi egzistenciju faktora tjelesne snage s obzirom na akcioni tip i topološku podjelu te utvrditi razlike faktorskog prostora tjelesne snage djevojčica i faktorskog prostora tjelesne snage dječaka. Saznajte do kojih zaključaka se došlo i kako ih primijeniti na kondicijsku pripremu mladih sportaša.
Predavač: dr. sc. Sergio De Privitelio
Četvrtak, 7.10.2021. u 17 sati
Prezentacija: Vodič za pružanje prve pomoći u sportu te prezentacija RISTART
Prezentacija prvog osobnog vodiča za sportaše i osobe u sportu pojašnjava na jednostavan način kako pružiti prvu pomoć kroz najčešće scenarije koje možemo susresti u sportu. Poznavanje i razumijevanje osnova prve pomoći je vještina od životne važnosti koja može unesrećenom sportašu spasiti zdravlje a ponekad i život!
RiStart je tečaj osnovnog održavanja života (Basic LifeSupport, BLS) uz korištenje vanjskog automatskog defibrilatora (Automated External Defibrillation, AED), a cilj je osposobljavanje i educiranje osoba izvan medicinske struke o adekvatnom izvođenju osnovnog održavanja života. Rana intervencija prisutnih očevidaca, do dolaska hitne pomoći, predstavlja jedan od glavnih čimbenika koji može čak učetverostručiti mogućnost preživljavanja upravo u tim situacijama. Međutim, zbog neznanja i straha da će naškoditi, ta neophodna pomoć poražavajuće često se ne pruža.
Predavač: dr.mr.sci. Neven Martinović i, sportsko-ronilački liječnik te studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci
Predavanja će se održati na Učiteljskom fakultetu u Rijeci.
Sukladno COVID-19 mjerama broj sudionika po pojedinom predavanju je ograničen

Izvještaji

Pregledajte rezultate naših Članica i pojedinaca

SSGO.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Saznajte više Slažem se