Zajednica sportskih udruga grada Opatije.  Osnovana s ciljem razvitka i promicanja sporta.  Više O NAMA

  • Home
  • Vijesti
  • Najave
  • Izdana opatijska nogometna kronika "NK Opatija - Ti će vavek Prva dama bit"

Izdana opatijska nogometna kronika "NK Opatija - Ti će vavek Prva dama bit"

Promocija kronike opatijskog nogometnog kluba „NK Opatija – Ti će vavek Prva dama bit“ održat će se 13. srpnja, a od toga trenutka knjiga će se naći u prodaji. Cijena primjerka biti će 40 eura, a moći će se kupiti u prostorijama nogometnog kluba u Opatiji.

Opatija – Opatijska nogometna kronika „NK Opatija – Ti će vavek Prva dama bit“ ugledala je svjetlo dana. U nakladi Nogometnog kluba „Opatija“, a pod paskom urednika, Marine Kirigin Brajković i Aleksandra Monara ukoričena je 111 godina duga povijest opatijskog nogometnog kluba. U izradu ove publikacije svojim autorskim radom, uz dva navedena urednika, uključili su se i Marinko Lazzarich, Amir Muzur, Mladen Sinožić, Kristina Tubić i Roberto Žigulić, a sve je rezultiralo 400 stranica „debelom“ kronikom sportskog kluba u kojoj su zabilježeni svi važniji sportski događaji, ali i ispričane priče o ljudima koji su dio sebe „utkali“ u rad i djelovanje kluba.

- Od te 1911. godine kada je osnovan opatijski nogometni klub pa do danas, Opatija je bila u sastavu nekoliko država. U tom burnom periodu, ponajviše tijekom i između dva svjetska rata, kada nogomet nije bio ni približno „najvažnija sporedna stvar na svijetu“, teško je pratiti pravne oblike kroz koje je klub prolazio. Zato su za nas jedini izvor informacija iz tog doba bile dvije izdane monografije kluba, jedna iz 1981. i jedna iz 1986. godine. Za nas urednike i autore zapravo istraživački dio posla uslijedio je nakon te 1986. godine, za razdoblje dugo gotovo četiri desetljeća.

Iako se u eri interneta čini da su sve informacije lako dostupne, pokazalo se da to baš i nije uvijek bilo tako. Uz to, autorski i uređivački tim ove kronike okupio se po prvi puta. Obavljeni posao bio je izuzetno zahtjevan, no nadamo se da smo hendikep neiskustva nadoknadili neizmjernom, u pojedinim trenucima i prekomjernom brigom prema djelu – onakvom kakvom majka gaji prema djetetu. Spoticali smo se, vrtjeli u krug, pretumbavali sadržaj, ubacivali, izbacivali, dodavali, brisali… vikali, plakali, tješili se, upitnike nas glavama pretvarali u „žaruljice“ i uskličnike i na kraju iznjedrili smislenu cjelinu koja u pojedinim dijelovima možda iskače iz standarda, ispada iz koncepta, ali sve s ciljem dinamike, literarne atraktivnosti za čitatelja jer ova je kronika napravljena s ciljem da bude čitana, dostupna zainteresiranoj javnosti te da proširi svijest o važnosti koju je za lokalnu zajednicu, kroz stojedanaestogodišnje djelovanje dala, u početku jedna mala interesna skupina „udarača lopte nogom“, a danas jedna velika i uređena sportsko-odgojna institucija. Jedan od naših najvećih strahova u procesu stvaranja bio je: „Što ako smo nekog zaboravili, izostavili?!“. U 111 godina dugoj povijesti kluba, sigurno je bilo još onih kojima smo trebali posvetiti prostor ove knjige, koji su svojim znanjem, trudom, zalaganjem, ljubavlju doprinijeli razvoju kluba. I zato oprostite nam, ako smo nekog izostavili spomenuti.

Ovom prilikom htjela bih se zahvaliti i svima onima koji su „otrgli“ komadić svakodnevice, pronašli vremena da se uključe u izradu ove opatijske nogometne kronike te na taj način sudjelovali u pisanju povijesti Nogometnog kluba „Opatija“. Hvala im još jednom za svaku podijeljenu uspomenu, novinski članak, fotografiju, navijački rekvizit ili samo vrijeme provedeno u raspravi o nekom povijesnom detalju koji je pronašao mjesto u ovoj knjizi, rekla je urednica Marina Kirigin Brajković.

Promocija opatijske nogometne kronike „NK Opatija – Ti će vavek Prva dama bit“ održat će se 13. srpnja, a od toga trenutka knjiga će se naći u prodaji. Cijena primjerka biti će 40 eura, a moći će se kupiti u prostorijama nogometnog kluba u Opatiji.

- Zahvalio bi se prije svega svima onima koji su sudjelovali u izradi ove monografije, autorima, uređivačkom timu, sponzorima… NK „Opatija“ zaslužio je da, nakon gotovo četiri desetljeća od posljednje monografije, dobije novo izdanje u kojem su navedeni svi najvažniji povijesni detalji o radu i djelovanju kluba, sportski rezultati i uspjesi. Posebno smo sretni jer su kroz razgovore s onima koji su bili dio te povijesti, uspjeli na neki način „oživjeti“ sjećanja. Vjerujem da smo dobili knjigu koja neće stajati u ladici već će biti rado čitana, zaključio je direktor NK „Opatija“ Zdravko Šimić.

 

IZVOR: https://poduckun.net/

Izvještaji

Pregledajte rezultate naših Članica i pojedinaca

SSGO.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Saznajte više Slažem se