All for Joomla The Word of Web Design

Zajednica sportskih udruga grada Opatije.  Osnovana s ciljem razvitka i promicanja sporta.  Više O NAMA

Enricu Marottiju najviša državna sportska nagrada „Franjo Bučar“

IMG 6ec34919e8437afeca153e2845138e93 VEnrico Marotti, član Društva sportova na moru Volosko, dobitnik je najviše državne nagrade na području sporta "Franjo Bučar", koja mu je jučer dodijeljena na svečanosti u Hrvatskom saboru u Zagrebu.

Nagradu "Franjo Bučar" za životno djelo dobili su legenda MNK Dinama Zdenko Kobeščak, bivši rukometaš i autor stručnih radova na temu rukometa Zdravko Malić te posmrtno vaterpolist, vaterpolo trener i izbornik vaterpolo reprezentacije Duško Antunović, dok su dobitnici godišnje nagrade članovi Davis Cup reprezentacije, koji su krajem studenog 2018. u Lilleu svladali Francusku i po drugi put u povijesti donijeli Davis Cup u Hrvatsku, alpinist i putopisac Darko Berljak, bivši vaterpolist i vaterpolski trener Vlaho - Mišo Asić, dugogodišnji liječnik hrvatske košarkaške reprezentacije Miran Martinac, poznati sportski novinar Zdravko Reić, aktualna europska prvakinja u bacanju koplja za gluhe osobe Laura Štefanac, dekan Kineziološkog fakulteta u Zagrebu Tomislav Krističević, proslavljeni vaterpolist i vaterpolski trener Zoran Roje, bivša rukometašica Klaudija Bubalo, reprezentativac i bivši svjetski prvak u taekwondou Filip Grgić, svjetski prvak u jedrenju na dasci Enrico Marotti te legendarni košarkaš Nikola Plećaš.

Nagrada koju Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značaja za razvoj sporta u Hrvatskoj, nazvana je po ocu našeg olimpizma, sportskom piscu i profesoru Franji Bučaru koji se rodio prije 153 godine, 25. studenoga 1866.  u Zagrebu.

Odluka o dobitnicima nagrada donijeta je temeljem prispjelih prijedloga na ovogodišnji natječaj, a donio ju je Odbor Državne nagrade za sport Franjo Bučar koji su sačinjavali Damir Knjaz, Đurđica Miletić, Venio Losert, Dino Rađa, Zdeslav Vrdoljak, Barbara Ružić, Mario Stanić, Darko Kralj i Mila Horvat. Enrica Marottija je predložio Sportski savez grada Opatije uz podršku Zajednice sportova PGŽ-a.

Dobitnici nagrade za životno djelo su, osim povelje i zlatnih medalja s likom Franje Bučara, dobili i novčani iznos od 50.000 kuna, dok su dobitnici godišnjih nagrada, uz povelje i medalje, nagrađeni novčanim iznosom od 20.000 kuna.

Pozdravljajući prisutne na prigodnoj svečanosti u zgradi Hrvatskog sabora zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport Krešimir Šamija istaknuo je da je Hrvatska jedina zemlja u Europskoj uniji koja ima Središnji državni ured za šport koji je odvojen od svih ministarstava i direktno je odgovoran Vladi RH.

Enrico Marotti (28) svjetski je prvak u jedrenju na dasci – disciplina slalom u 2018. godini i prvi sportaš u povijesti naše zemlje koji se okitio tom prestižnom titulom, višestruki je europski prvak te višestruki prvak Hrvatske u windsurfingu, a titule najboljeg sportaša Primorsko-goranske županije i Grada Opatije ponio je nekoliko puta. Po zanimanju je inženjer građevine, prvi je surfer iz Hrvatske koji ima profesionalni ugovor, a uz iznimne sportske rezultate koje je prošle godine okrunio svjetskim zlatom, diljem svijeta promovira našu zemlju i hrvatski sport, kao i mnogobrojne hrvatske popularne lokacije za windsurfing koje su se upisale i na svjetske karte jedrenja na dasci. Osnivač je i voditelj škole za jedrenje Marotti Windsurfing Centar u Voloskom gdje popularizira sport među djecom i mladima prenoseći svoje znanje na mlađe naraštaje te podiže svijest o važnosti sporta i zdravom načinu života.

Izvještaji

Pregledajte rezultate naših Članica i pojedinaca

SSGO.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Saznajte više Slažem se